Friday, September 28, 2012

Bila si Kakak Mengomel Sendirian (Berhad)

...Why do I end up being here? Beberapa minit yang lalu rasanya saya sedang mengadap artikel.

Nak menulis laju-laju sebelum terlupa for the sake of my memory dan lepas ni boleh kembali menhadap artikel.

Waktu ini saya berada di Shah Alam. Ye, bukan rumah saya tetapi rumah saya dibesarkan. Ketika ini encik bos masih lagi di bumi Makkah meneruskan tugasan yang belum selesai.

Kisahnya malam semalam, waktu saya sedang rehat-rehat di bilik, Little Missy No. 2 pun masuk juga ke bilik. Anak-anak ni biasalah. 5 minit je emaknya hilang dari pandangan masing2 mula mencari.

Atas nightstand ada sebuah buku yang covernya gambar Kaabah dan Masjidil Haram. Little Missy No. 2 ni memang suka bercakap sendirian dan kadang2 terkeluar dialog2 yang kita pernah cakap dan diulang tayang.

Semalam, antara dialog yang sempat ditangkap oleh telinga lintah saya berbunyi begini:

"Tau tak ini gambar apa...?". Konon2 jadi cikgu dan bercakap dengan anak murid.

"Ini gambar Mekah. Cikgu dah 4-5 kali pegi Mekah. Best tau....nanti ajak mak dengan ayah pegi Mekah ye...". *Melampau kau ye kakak 4-5....padahal baru sekali pegi...exaggerate sungguh*

Saya gelak sorang-sorang. Sejak si kakak pergi sekolah saya perasan dia suka berangan dan berlakon jadi cikgu. Adakah dia memang nak jadi cikgu? Tapi bila disoal, dia kata nak jadi pilot....

Minat dan kecenderungan kanak-kanak ni kita boleh nampak sejak kecik dari pergaulan sehari-hari. Walaupun di mulut dia kata nak jadi pilot, tapi mama nampak bakat seorang guru...kadang2 bakat seorang doktor dalam diri kakak.

I pray for your best...your happiness.



Atau mungkin kakak nak jadi ikon Muslimah satu hari nanti.....?   Mungkin macam Prof Dr. Muhaya ke, Insya Allah.

Wednesday, September 26, 2012

PHD Life: Part I

Assalamualaikum.

Selama blog ini wujud adalah sekali dua saya bercerita kisah perjalanan study saya.

Malu nak mengaku yang saya masih study.

Lagipun nak cerita banyak-banyak...tak ramai yang faham dan interested nak tahu. Jadi better to keep it to myself.

Blog ini hanya untuk melepaskan tekanan yang adakala tak tahu kepada siapa hendak saya adukan.

PHD bukan mudah, that's all I can say.

Tekanan ada di mana-mana, di setiap saat....dalam minda anda.

Tapi...paling penting ialah cara bagaimana anda mengurus tekanan itu jangan sampai menyakitkan tubuh badan dan mendera mental.

Banyak kisah rakan2 seperjuangan yang sementara menyelesaikan pengajian, ditimpa pelbagai penyakit dari migrain, ke batu karang, ketumbuhan otak, penyakit saraf dan macam2 lagi.*kisah benar berlaku di kalangan kenalan terdekat saya*

Saya pun sama. Sejak mula cuti belajar, hampir setiap bulan ditimpa selsema batuk dan migrain. Padahal semua orang tahu adalah jenis manusia yang amat susah ditimpa penyakit sebelum cuti belajar.

Alhamdulillah semakin lama saya dah boleh handle semuanya dengan baik.

Anak2, Suami yang selalu outstation, dan study....syaa balancekan dengan aktiviti-aktiviti yang saya sukai. Buatlah apa yang anda suka asal boleh melepaskan tekanan.

Biasanya saya akan study bermula waktu pagi...hingga ke petang. Bila letih saya update satu-dua entry di blog...atau jenguk FB...atau jenguk majalah2 feveret macam Hijabista dan Solusi untuk ketenangan minda.

Sebelah petang barulah saya keluar ambil angin dan keluar makan dengan anak2.

Encik suami kalau ada di tanah air...beliau akan pesan pada saya hampir setiap hari..."pergilah keluar mana2...release tension" mungkin kerana beliau dapat melihat tekanan pada wajah saya yang biasanya saya tak luahkan kepada sesiapa.

Ada PhD tidak semestinya bijak....orang yang bijak ialah boleh mengimbangi kehidupan dengan baik.

Kalau kita ada PhD dan bergelar ahli akademik hebat, bagaimana pula dengan keluarga dan anak-anak? Adakah mereka juga seiring dengan kejayaan kita?

Banyak kali saya melihat sendiri kenalan2 ayah dan emak saya yang bergelar Professor dan Doktor...tetapi anak-anak mereka terlibat dengan masalah sosial dan tidak ke mana-mana dalam pelajaran.

Nauzubillah minta dijauhkan.

Kesimpulannya, semua orang punya masalah dalam hidup. Tempat meluahkannya ialah kepada Allah yang Mencipta kita dan semua masalah itu dan bukan dinding facebook, twitter atau blog. Imbangi kehidupan kita dengan bijak dan sederhana....

Jangan sampai kerana sibuk mengejar gelaran Doktor itu, ada perkara2 penting dalam kehidupan yang kita terlepas dan terlepas pandang.

Sampai jumpa lagi.

Sebenarnya tujuan asal entry ni nak bookmark website ini saje tapi dah melalut ke benda lain hehehe: APA CITATION EXAMPLES



Boleh tak...? (^_^)

Boleh baca sini: The Loneliness of a Long Distance Researcher

English Breakfast for Lazy People

Assalamualaikum.

After sending the kids to school, and settled some household chores..I took breakfast.

The lazy-lazy version one.


Sume benda pun instant *pemalas kan?*

Croissant, egg tart and Hazelnut Coffee sume beli dekat Giant malam tadi.
Alang-alang ke Giant mencari sport shoes si bujang yang nak pergi camping pagi ni.
Entah camno la sport shoes beliau boleh tertinggal dalam Exora dan Exora tersebut sudahpun diambil oleh adik ipar saya untuk digunakan buat mengangkut barang2 jemaah haji yang bakal berangkat sehari dua ini.

Ini saja yang saya nak tulis hari ni.

Terima kasih sudi baca.

Tuesday, September 25, 2012

From Jenna to Jo @ Saraya Zahret

Assalamualaikum.

Rupanya From Jenna to Jo ni adik kepada Saraya Zahret.

Belek2 majalah Hijabista baru2 ni macam rasa nak terjah butik SZ buat kesekian kalinya sambil jenguk2 skirt From Jenna to Jo...smart casual i like!

Sukalah tengok skirt kembang...

Ada sape2 nak join saya ke butik SZ?


Cantiknye skirt bintik polka ituu....(^_^)

New Froyo Outlet: Yogen Fruz

Salam sejahtera.

Time2 encik suami tiada begini...langkah jadi semakin panjang.
Sebabnya nak menghilangkan rasa stress mengadap tesis sepanjang hari.

Petang2 after school mulalah anak2 request nak makan itu dan ini.
Kalau encik suami ada biasanya saya akan masak.
Bila beliau takde I find no reason to cook...macam tak semangat je nak memasak.

Di Bangi ni, ada outlet froyo baru bukak beberapa hari sebelum Ramadhan haritu.
Sempat merasa sehari sebelum puasa.
Sedap.
Pada saya sedap...tapi pada orang yang tak suka froyo mungkin tak sedap.

Kawan-kawan yang mengenali saya tahulah kegilaan saya terhadap apa-apa saja yang mengandungi yogurt.

Nama outlet ni Yogen Fruz.
Terletak di Seksyen 9 Bangi.
Tau pun sebab my ex student Khuzaimah bagi info sebab dia tau ex-lecturer dia ni hantu froyo hehe.
Siap dia ambikkan gambar dan tag di FB lagi. *thanx eh Khuzaimah*


Yogen Fruz ialah produk Canada dan sedang menanti pengesahan sijil Halal dari JAKIM.
Mana saya tau?
Sebabnya kebetulan salah seorang pekerja situ ialah ex-student emak saya di KISAS dulu. Beliau kerja partime sambil buat Master di UKM, beliaulah yang memberitahu.

Ownernya pun kami pernah jumpa.
Seorang arkitek di Bandar Baru Bangi dan isterinya seorang doktor pakar di Hospital Serdang.
Kedua-duanya nampak macam pasangan Muslim profesional yang sangat ideal.

Semalam ialah kali ke-3 saya ke sini atas permintaan anak2.

Konsepnya lain sikit dari outlet froyo lain.
Sebabnya mesin DIY yang boleh ambil sendiri tu tak banyak tapi sedap-sedap...dan kalau kita nak mix antara dua flavor, ada dispenser yang di tengah yang dah siap2 mix-kan dua2 flavor.
So kalau nak campur stoberi dengan manggo contohnya, bila kita tekan dispenser...dia akan keluar campuran dua warna kuning dan pink. Comel je!

Selain tu...yang popular di sini ialah jenis yang kita pilih dan minta staf diorang blendkan untuk kita.
Topping pun ada macam2.

Dalam banyak2...saya paling suka flavor Strawberry Cheesecake. Pernah juga rasa yang Mint tapi hati terpaut pada yang ada cheese jugak!

Setiap kali makan kat sini, diorang akan cop pada loyalty card tu. Kumpul sampai 9 cop dan anda akan dapat 1 free froyo.


My all time feveret Strawberry Cheesecake topped with Strawberry and crushed Digestive Biscuits...sedap!


Budak yang bising ajak Opah pegi makan Yogen Fruz after schooltime.

Semua outlet froyo kami sudah terjah dan jadi pelanggan setia. Masing2 ada kelebihan masing2 dan kami suka semuanya dari Tutti Frutti, ke YourGurt (yang ada Aaron Aziz tu), ke Snogurt dan Yogen Fruz...semuanya best asalkan ia yogurt.

Kalau anda suka froyo...anda harus cuba!

Terima kasih sudi baca! 


Monday, September 24, 2012

Shopping Kasut di Dongdaemun, Seoul.

Assalamualaikum

Semalam entah kenapa buka almari kasut dan tertengok bebarapa pasang kasut yang jarang-jarang digunakan.
Saya dan kasut bagai isi dan kuku, bagai irama dan lagu.

Terutamanya boot.
Boot pertama saya beli di Suria KLCC masa undergrad di UIA.
Boot tulah saya lanyak pergi kelas...dan pergi outing dan pergi jalan-jalan.

Apa yang best sangat tentang boot?
Entahlah eh...sebab dia nampak smart kot.
Dan menutup aurat, kalau tak pakai stokin pun tetap menutup kaki.

Dan paling cool...bila lalu dekat lecak atau banjir, tatkala wanita2 ayu lain sume sibuk angkat kain dan terjengket2, saya main redah aje.
Sebab pakai boot kan..apa nak risau basah...kalau angkat kain / jubah tinggi-tinggi pun tetap tercover aurat. Heh..

Kali terakhir beli boot ialah di Seoul, Korealah mana lagi.

I went to Korea on March 2011. Untuk entry sebelum ini mengenai Korea sila klik pada tag Travelog dan Korea.
Tapi ya ampun kerana kesbukan tuan tanah maka travelog Korea masih berada di tahap separuh jalan hehe.

Ada 3 pasang kasut semuanya yang berjaya saya rembat dan kesemuanya adalah boots!

Semuanya saya beli di Dongdaemun, tempat shoping moping yang tak perlu diperkenalkan lagi di Korea.
Sape2 yang peminat fanatik drama Korea pun konfem tau even belum pernah menjejak kaki ke Seoul kan?

Boot di bawah ini saya beli di Migliore Shopping Center. Migliore ni building besar dekat area Dongdaemun dan soping complex pertama dibina dikawasan ini sekitar tahun 1998.
Disebabkan suhu di luar terlalu sejuk maka shopping dalam bangunan ni adalah amat selesa sekali...huhuhu


Boot hitam dipadankan stokin hitam corak LV. Later saya cerita pasal stokin ni which I bought in Namdaemun Market dengan harga sangat murah *nyesal tak beli banyak*

Boot hitam ni saya tak ingat berapa harganya *pasal main tunjuk je dan suruh ajussi tu turunkan*. 
Disebabkan kesukaran komunikasi *sebab rata2 Korean memang tak boleh cakap Inggeris maka encik suami sesuka hati kecek Kelate...*
Guess what, tiba2 dia tekan2 kalkulator dan kasi harga tahap nak pengsan...murahnyaaaaa
tapi dengan syarat ambik lagi sepasang..
Adakah bahasa Kelantan sudah (atau pernah) menjadi lingua franca di Korea? 

Jadi saya ambik lagi sepasang kaler cekelat...saya suka sebab ada banyak perincian macam tali-tali, buckle...i like (^_^)


Bila dah kira2...ajussi tu kasi dua pasang dalam RM100 gitu. Kira murahlah tu kan berbanding dengan harga asal dia sepasan sekitar RM150 gitu.
Berkat kecek Kelate kot...hehehe

Clearly walaupun bahasa jadi penghalang, tapi penjual2 kat sini supporting habis.
Diorang akan usaha beri kita harga dan barang terbaik walau terpaksa guna bahasa isyarat.

Takpe..takpe...my next visit to Korea Insya Allah saya dah boleh berbahasa Korea berabuk sampai terbatuk-batuk orang yang mendengar.

Lepas tu...kami jalan2 lagi kedai lain...lepas tolong cousin saya si Khalil pilih kasut dia...tiba2 saya ternampak boot kulit kaler pink ni yang amatlah sedap dipakai ketika meredah salji tebal. Kalau takde salji pun memang sedap sebab leather kan...it keeps your feet warm.

Jadi rembat sepasang lagi...


Teruja nak beli yang pink sebab sangat sweet hehe. Brutal and sweet at the same time. Ni kalau tambah embellishment macam buttons ke, ribbons ke mesti lagi cute (^_^)


Sebelah dalam pun kaler pinky winky...cute tak? cute tak?

Setelah menggoogle, saya terbaca sorang forumer yang alami experience hampir sama dengan saya ketika shopping di Migliore. Ni dia:

"I remembered a funny experience in Migliore, on a boots store… the seller can’t speak English so we really had a hard time understanding each other! But I can say he really did his best to provide any details we need to know before buying through sign language. That’s what I really like about the Koreans; they do their best to provide information. The retailer can just send me away from his shop instead of spending a hard time conversing with me. I'm so grateful to this guy, in the end, I was able to buy 3 different kinds of boots." 

~theguardianangel @ www.virtualtourist.com~

Kebetulan kan? Saya pun beli boots...dan 3 pasang pulak tu....

Lepas snap gambar ni terus kena marah (padahal dah cover2 dah dengan ambik gambar Tebi dan encik husband..niat sebenar nak ambik gambar kasut2 tu ). Sombong!

Kat Dongdaemun ni ada 2 jenis tempat shopping. Satu, dalam building. Dua, flea market (ofkos dekat flea market jauh lebih murah).
Kalau yang dalam building tu...berderet sepanjang jalan...kalau sempat terjahlah semua sekali. Ada Migliore, Doota, Spris, LesMore, New Freya etc.
Dengan jayanya saya telah masuk dan keluar semua sekali.

Saya terjah semua sebab masa tu encik suami nak cari Galaxy Tab (belum masuk pasaran Malaysia lagi masa tu tapi semua penjual sombong dan macam tak layan kitorang...nak pegang pun tak boleh benci!)
Diorang ni nama soping kompleks kemain omputeh tapi cakap omputeh tak reti jugak heh.

Pinjam gambar dari  blogkorea.net
Ni gambar bulding Migliore (masa saya pergi tu dari petang ke malam...memang happening siap ada outdoor show boyband Korea...tak tau la kumpulan apa sebab bukan main bising dan ramai anak muda duk tengok boyband tu terkinja-kinja atas stage...)

Nak tau lebih tentang Migliore, boleh jenguk sini: Shopping in Dongdaemun-Migliore

Sebelah Migliore ada Doota!


Me and anak dara di Doota!
Migliore dan Doota adalah antara yang fofuler, kalau nak compare antara dua ni boleh baca sini: Migliore: Unlimited Bargain


Anak dara ni muka monyok sebab nak jalan sendiri sambil tarik beg. Feeling ala2 stewardess le tu....(^_^)
Korea negara yang selamat jadi kanak2 jalan sorang2 pun Insya Allah takde apa-apa.
Tengok polis diorang pun rilek je bawak cota...takde bawak pistol pun. Pendek kata polis kat Korea umpama makan gaji buta saje haha.


Brand ni dah femes kat Malaysia tapi saya tak pakai...sebab ragu2 status halal


The Face Shop pun banyak kat Malaysia.
Sesungguhnya rakyat Malaysia sudah dijajah secara halus.

Pasal tempat shopping lagi yang popular juga iaitu Namdaemun Market nanti saya tulis dalam entry lain.

Til then, ma'assalamah.

TQ for reading.


Tebi's Kisses (^_^)

Salam.

Entry ini tiada lain melainkan sekadar nak mencatat milestone si Tebi (anak dara kecik cenonet saya yang bongsu setakat ini berusia 2 tahun setengah).

Pagi ini...Tebi terbangun awal. 
Waktu itu belum pun Subuh dan saya baru sudah solat Sunat sikit2 sementara menanti waktu Subuh.
Mood Tebi baik sungguh pagi ni.

Dalam kegelapan Subuh, Tebi bangun dan tengok saya tengah solat.
Lepas je solat...lama saya duduk bertafakur atas sejadah.
Selalunya Tebi memang boleh agak bila mamanya habis solat...iaitu setelah menyengetkan kepala ke kiri dan ke kanan (bagi salam le tu...agaknya setat celik je mata di dunia hari2 tengok mama solat jadi dia dah boleh agak).

Tebi pun datang...
"Mama dah abis 'syolat' ke?".
Selalunya Tebi sebut 'colat'...tapi sejak 2-3 hari ni dia macam dah boleh sebut bunyi 's' dan 'sy'.
Sampaikan semalam nak minta bubur kacang dekat wedding Mufti Selangor (sahabat kamcing Atuk Tebi tu...) dia sebut: "Mama, nak bubur kashang..".
Hehe cumil je bunyi.

Bila azan Subuh je...Tebi ajak mama turun bawah.
"Mama jomla turun bawah...tapi...kat bawah gelaplah pulak...".
Perkataan 'tapi' dan 'lah-pulak' tu pun saya perasan sejak seminggu dua ni je dia baru faham penggunaannya.
Saya minta Tebi tunggu kejap nak solat Subuh, lepas solat boleh turun bawah dan mandi pegi school.

Jam 6.30 semua tiga2 kanak2 dah siap mandi dan dah ready nak ikut Opah keluar.
Baba takde, Opah la ganti tukang hantar pegi sekolah.
Selalunya Tebi bangun lewat dan pergi sekolah dengan mama...harini dia excited nak pegi awal dengan abang dan kakak.

Yang terharu tu...sebelum melangkah pergi...Tebi panggil: "Mama nak salam..".
Lepas salam...
Tebi kasi ciuman hangat di pipi kiri dan kanan...kemudian peluk mama erat2 sambil tepuk2 bahu mama.
"Babai mama...nanti jumpa lagi tauu...acalamalekum".

So sweet.

Aww...is this really my daughter?
Tiba2 je mama rasa terharu sepanjang hari...sampaikan tengok anak kucing yang tersepit kat pagar belakang rumah harini pun mama teringat Tebi.

Akibatnya harini terasa sangat lama...dan rasa tak sabar2 nak kiss-kiss Tebi lepas Tebi balik tekolah nanti.
Macam biasa...bila baba call dari Saudi, mama akan report semua peristiwa dan kelakuan anak2 through the phone.

Kalau baba takde satu hari, Insya Allah boleh survive. Tapi kalau Tebi takde....huhuhu...tak tau la nak cakap camane rasanya.

Budak Brainybunch nak pegi school. Idung Tebi berkilat mama sapukan Vicks sebab selsema.
Terima kasih sudi baca!

Sunday, September 23, 2012

Italian Dish with a Splash of Islamic Hues @ Wadihana Islamic Steakhouse

Assalamualaikum wbt.

Sebagai cousin yang baik, semalam dengan jayanya saya telah menemankan my cousin Izzat and his wife, Wani (mek kelate yang comel lote dan sopan santun) untuk shopping barang bakal baby mereka.

Baby sulung. And they know zero about baby's stuffs. Jadi depa minta bantuan saya sebagai kakak sepupu yang baik hati dan agak expert bab2 soping moping brand mana ok, brand mana tak ok dan sebagainya.

Maka beramai-ramailah kami ke Bandar Baru Bangi dan memborong barangan bayi. I myself pun seronok sebab dah lama tak belek barang2 newborn baby.
Tiba-tiba je rasa nak baby lagi sorang...last kuota (is it? really?)
Baby post-PhD.

Standardlah kalau habis riban-riban for first time parents.
Dari baby cot, ke stroller..carseat...tilam...dan paling cute ialah pakaian baby.

Peranan saya ialah sebagai consultant hehe.
Ada ketikanya saya yang beria ambil barang dan campak dalam bakul tanpa arahan client.
I'm sure they would agree *over-confident mode*

Time nak bayar di counter, baru perasan ada satu dua barang Wani terlupa ambil.
Bila Mak Uda suruh pergi ambil...dalam masa 1 minit saya kembali dengan barang yang dimaksudkan.
Huiii cepatnya..kata depa.
Apa tak cepat, semua rak2 dan barangan dalam kedai ni dalam kepala saya...cakap je apa boleh terus menuju tanpa sesat barat.
Kalau masuk rancangan Shop Til U Drop ( rancangan shoping2 masa kekecik dulu..penah tengok tak..?) Insya Allah boleh menang kot.
Dalam rancangan ni  peserta dikehendaki mencari barang yang betul dalam masa ditetapkan.
Nampak sangat le hantu soping...uhu
Alhamdulillah kepakaran ini mampu dimanfaatkan untuk kebaikan orang lain.

Lepas tu, kami pergi makan di....satu restoran yang dah lama saya aim nak bawa Izzat atau kazen mazen lain anytime depa berkunjung ke Bangi.
Since Izzat pun macam sayalah jugak...tekak Italy gitu..
Izzat peminat setia western food macam kakak sedara dia ni jugak.

Maka saya bawalah Izzat, Wani, Pokde, Mokde berserta emak dan anak2 saya ke 
WADIHANA ISLAMIC STEAKHOUSE.
Terletak di Seksyen 9 Bandar Baru Bangi menghadap ke jalan besar.

Actually Wadihana ni dah ada 2 outlet sebelum ni iaitu Wadihana Islamic Kitchen (yang ni offer macam2 range makanan dari Chinese ke Western) dan Thai dan juga Wadihana Islamic Trattoria (*tak boleh komen sebab tak pernah pergi).
Dua outlet ini terletak bersebelahan.

Pinjam gambar dari facebook Wadi Hana Islamic Steakhouse (WISH) sebab tak bawak kamera huhu.
Harap2 pihak admin Wadi Hana tak marah eh since saya nak kasi promotion free ni (^_^)

Setelah di amati, WISH ni memang fokus khusus kepada Italian dining yang high class tetapi dengan suasana Islamik.
Di sini ada surau kalau anda nak solat (that's why selesai shopping kami terus ke sini untuk solat dan makan)

Jika anda peminat makanan Italy tetapi mahukan ambience yang lebih Islamic berbanding restoran makanan barat lain, sinilah tempatnya.
Sepanjang ada di sini duk dengar lagu-lagu Maher Zain saje...I like (^_^)

Kebetulan masa saya melangkah masuk, ada beberapa family yang kelihatannya agak warak juga sebab hampir semuanya bertudung berkupiah.
Mungkin di sini mereka lebih yakin nak makan western food di samping membantu ekonomi orang Islam berbeza dengan suasana di Western Food outlet lain.

Dalam banyak2 menu, tiba2 ternampak  Spaghetti Vongole.
Sangat teruja nak cuba.
Sebabnya....
Bila tengok kalimah 'Vongole' itu serta merta teringat drama Korea bertajuk PASTA (sape pernah tengok?) 
Lama sangat dah cari menu ni di Malaysia...baru kali ini ketemu.

Last year suka sangat tengok drama Pasta
...especially bila Ketua Chef, Choi Hyun Wook yang sombong dan panas baran itu mencabar Seo Yoo Kyung (watak heroin dalam drama ni yang berimpian nak jadi Chef terkemuka di Korea...sesuai karakter ini dengan muka sardin beliau) untuk memasak pasta 'Vongole'.

Thanx to this drama kalau tak sampai saat semalam masa belek menu di Wadihana saya tak tau sebutan sebenar perkataan 'V.O.N.G.O.L.E' (baca: Vong-Go-Lay).
Wah masa order semalam dengan konfiden gitu..."Bagi saya Spagheeti Vongole satu..." tanpa gusar tersalah sebut..hohohoho

Sambil makan, sambil terbayang...adakah Spagehtti Vongole Wadihana sama rasa macam yang di La Sfera hasil air tangan Chef Hyun Wook yang garang itu...?
Waktu ke Seoul tahun lalu, saya belum menonton Pasta. Kalau tidak sah2 saya cari juga kot2 benar2 wujud....(^_^)

Okay back to the story.

Di Wadihana ni, dekat depan berdekatan entrance ada satu kaunter...di belakang counter tu ada dapur pemanggang klasik ala-ala wood oven gitu.
Memang terasa macam kat Italy.
Siap ada sudip pizza yang besar dan panjang tu dan kita boleh nampak chef diorang sediakan pizza.

Baiklah. Ini menu yang kami order semalam:

Spaghetti Vongole (saya order) - manyak selapppp ooo!!! Vongole ni sebenarnya kepah (yang banyak jual kat Pantai Tok Bali tu...) dan dimasak bersama spaghetti dan cara masaknya macam Aglio e Olio. Rasanya sedikit pedas... itu yang saya suka :)

Spaghetti Alfredo (si Wifaq order) - anak teruna saya memang hantu betul jenis spaghetti berkuah putih. Kalau tak Alfredo, dia akan order Carbonara. Yang ni pun sedappp! Kena je kombinasi rasa kuahnya, herbanya dan hirisan ikan salmon kalau tak silap.
Sambil menunggu Wifaq makan, kami dengan tulus ikhlasnya berdoa biarlah budak ni tak habis...boleh kami tumpang syafaat. Sekali tu memang dia tak habis..maka dengan sekelip mata je habis licin dikerjakan oleh saya, Izzat dan emak saya hahahaha. Alhamdulillah. 

Pizza Diavolla (Rihaab order dan dibantu beramai oleh kami semua) - sedap jugak! Jenis thin crust pizza dan sedikit pedas. Ada hirisan cili, pepperoni, cheese.

Wild Mushroom Soup and Garlic Bread (Mokde order) - sesuai dengan namanya, bila hirup sup ni memang terasa ke'liar'an cendawannya.

Onion Soup (Mama order) - yang ni satu2nya yang tak sedap...ish2...mungkin sebab tak kena dengan tekak kami kot

Chicken Chop (Pokde, Wani dan Izzat order) - okay kot...saya tak rasa pun tapi tengok diorang makan laju je.
Thin Crust Pizza Diavolla. Gambar pinjam dari facebook WISH

Antara specialty WISH juga ialah steak dan lambchop. Tapi belum berkesempatan nak try. Insya Allah will do in next visit soon. Rasanya lepas ni saya akan lebih rajin bertandang ke sini kot...(^_^)


Dalam menu siap ada panduan memilih bahagian2 steak. Gambar ihsan facebook  Wadihana Islamic Steakhouse
Baiklah. 
Next visit wajib bawa kamera.

Sampai jumpa lagi.
  


Wednesday, September 19, 2012

Mengidam Meatball IKEA

Salam Alayk.

Ada orang mengidam meatball IKEA la hehe.

Sebenarnya tak boleh kata mengidam sebab tak pernah berkesempatan merasanya even banyak kali dah ke IKEA.

Bila dah sampai sana duk ralit tengok barang2 rumah rasa kalau stop makan pun buang masa. Setiap saat harus digunakan sepenuhnya. Lagi pulak food court IKEA selalu je penuh dan takde space pun nak duduk.
Alhamdulillah katanya sekarang dah disahkanh Halal oleh JAKIM.
Tapi sebelum disahkan Halal dulu pun saya tengok ramai je Melayu Islam makan dengan riang gembira...*musykil*
Speaking of foods...kadang2 sedih je tengok orang Islam tak particular apa yang masuk ke perut mereka.
I am not that good either, but Mencari Yang Halal itu Fardhu. 
F.A.R.D.H.U as in fardhu solat, puasa et cetera.
Fardhu means wajib iaitu jika dibuat mendapat pahala dan ditinggalkan mendapat dosa.

Ada sekali di Cameron Highland, kami hanya berenti di sebuah restoran milik bukan Islam untuk pergi toilet.
Ada juga dijual kek2 dan pastry...nampak sedap semuanya tapi memang tiada pengesahan halal dan tampak jelas meragukan.
Anehnya...ada la satu family Melayu Islam (nampak mereka bertudung....) dengan selamba order dan makan kek2 dan pastry tersebut.
Silap makan....tubuh badan kita jadi bahan bakar api neraka, nauzubillah.

Puas menggoogle resipi Meatball IKEA...akhirnya terlaksanalah jua impian nak buat sendiri.
Tak taulah jadi ke tak sebab tak pernah rasa yang sebenarnya.
Inilah tujuan sebenar membeli MARINA Beef Balls tempoh hari (lihat entry sebelum ini).

Yang penting, sendiri buat...sendiri makan juga hehehe (^_^)

Takde Lyngonberry jam belasah saja Strawberry Jam....sedap menjilat jari je..consider menjadilah tu...:P
Syukran wa ma'assalamah (^_^)

Tuesday, September 18, 2012

My Lonely Breakfast

Salam buat semua.

Hujan lebat pagi ini bersempena hari pertama ketiadaan encik bos di tanah air (hari pertama..tapi bukanlah kali pertama).

Alhamdulillah hujan turun mencurah2 selepas selesai hantar semua anak2 ke sekolah. 

Lepas menyapu2 dan mengemas halaman, bila nak start je mengadap netbook mulalah perut memainkan irama rock n roll hehe. Tak main dah sentimental ke slow rock ke sebab dah lapo bebeno.

Apa nak makan eh? Selalu encik bos ada bolehla keluar makan berdua-duaan, tapi harini I Am Home Alone...dan tidak kuasa nak makan seorang diri di restoran macam nampak pelik je.
Selain mengunyah makanan tak tau apa lagi nak buat...nak pandang mana...nak sembang dengan siapa...atau pura2 belek henpon...huhuhu

I don;t know where did I got this idea that makan seorang diri di restoran nampak pelik eh? Padahal dulu masa jadi chambering student dan jadik lawyer memang ke mana2 seorang diri and sometimes confident sampai tahap over the limit.

Lepas je kahwin...duh...jadi manja tiba2 hahaha. Am I a spoiled wife? Encik bos memang jarang2 berada di tanah air tetapi kalau beliau ada he does almost everything for me. Kadang2 ada mood basuh kain...tapi nak sidai malas...boleh je minta tolong beliau: "abang boleh tolong tak sidaikan kain? harini ada mood nak basuh je nak sidai takde mood...boleh eh?". As usual..he never say no to my requests. 

Oh my...my heart says...it misses him. but my brain says no!

Anak tunggal katanya...perangai itu terbawa2 sampai le dah jadi bini orang. Nak buat apa2 ikut kepala sendiri aje...*dush*

Since dah seorang diri...maka saya boleh start mengadap tesis as early as possible.
Lepas ON netbook...lari kejap pegi dapur...
pagi tadi after Subuh saya buka TV1 dan ada rancangan Jom Minum.
Agak terkejut juga tengok hos Melayu islam itu pergi makan dan minum di Kopitiam milik bukan Islam yang rasanya macam takde pengesahan Halal je. 

Salah satu menu beliau ialah Garlic Bread...tiba2 tinggg!!! dapat idea...mari kita buat homemade garlic bread since bawang putih ada seguni, butter dan parsley flake pun ada....

Maka inilah brekfast saya pagi ini...sambil jenguk fesbuk, sambil baca artikel dan menulis tesis...sambil makan...sambil juga menikmati dinginnya hujan pagi ini.


Breakfast hari ini dari kiri: Homemade Garlic Bread, Egg dimakan bersama Chicken and Mushroom Soup (ihsan Campbells's le takdenya nak buat sendiri)...complemented with a cup hot Old Town White Coffee (lepas pekena kopi terus je rasa macam ada enjin turbo buat keje semua laju...fuyo)

Nak share resipi homemade Garlic Bread sket:

senang je...ambik mangkuk kosong...sudukan butter (ikutlah berapa banyak mau sesuaikan dengan berapa keping roti yang anda mahu buat), pastu ambik bawang putih dan tumbuk sampai hancur kemudian masukkan juga dalam mangkuk, kemudian taburkan parsley flake, sedikit lada sulah...gaul2 semuanya...sapu atas roti dan tepek atas kuali leper. 
Agak2 sudah masak...angkat dan makan dengan cara dicicah dengan apa2 sup kesukaan anda *that's why di atas ada Mushroom and Chicken Soup....*

Semoga hari ini kita terus dirahmati Allah SWT.

Jumpa lagi and syukran kerana sudi baca entry ini.

and yes I am having the brekfast alone...while looking (and listening) at the falling rain..*macam lagu tu kata: "listen to the rhythm of the falling rain..."

Meatball Tersedap di Malaysia...

Assalamulaikum semua.

Harini dah pun menjelangnya 1 Zulkaedah, bererti musim haji pun baru bermula. Baru jam 12 tengahari tadi saya (dengan sedihnya) menghantar My Other Half naik pesawat di KLIA untuk menyelesaikan urusan kontrak dengan tokey2 hotel di sana. Musim haji tahun ni kelam kabut sungguh dan tempiasnya terkena juga pada kami sekeluarga.

Harini saya nak review satu produk feveret yang dah lama sangat nak review tapi asyik tertangguh.

Anda peminat Meatball (or Beef Ball)? Kalau ya, teruskan pembacaan. Kalau Tidak, sila abaikan entry ini.

Saya adalah salah seorang dari berjuta rakyat Malaysia yang sangat menyukai meatballs. Walaupun ramai orang kata yang di IKEA itulah yang paling sedap, but to me yang kita masak sendiri dari hati itulah yang paling sedap. Betul tak?

Selalunya bila encik husband tiada di tanah air barulah saya rajin sangat masak meatballs ni disebabkan encik husband adalah seorang meatball hater..hahaha.

Biasanya kalau saya buat bakso pun, beliau hanya hirup kuah dan meatball semua diserah bulat-bulat kepada saya. Memang betul bulat-bulat sebab beliau langsung takkan menggigitnya langsung. *Oh apakah yang kamu benci sangat dengan bentuk bulat meatballs itu pun tak tau...*

Jadi, since encik husband sudah fly...maka bermulalah sekali lagi era mempelabagaikan menu berasakan meatballs. Yiha.

Setelah mencuba hampir semua jenama meatballs di pasaran, saya dengan ini mengisytiharkan jenama berikut sebagai meatballs paling sedap dalam pasaran, iaituuuuuu:

Gambar pinjam dari SINI that's why termasuk sekali another best seller produk from Marina jugak yang tak kurang lazatnya (^_^)
Bila dibelek ditelek...ternyata rahsia kesedapan Marina Beef Ball ni ialah disebabkan ia hanya menggunakan lean meat iaitu daging premium tanpa memasukkan sekali lemak2 yang memang sepatutnya dibuang.

Patutlah harganya agak mahal iaitu RM10++ sekotak dan kotaknya tidaklah besar sangat.

Baru2 ni I recommended a close friend untuk guna Marina Beef Balls for her open house and guess what most of her guests memuji2 masakan beliau. Malangnya hari open house tersebut saya tak dapat hadir.

Sebenarnya saya dah lama jatuh hati dengan produk Marina ni disebabkan Nugget Tempura Cheddar Cheesenya yang sangat sedap *pada tekak saya ye...*. Semenjak itu saya tak beli dah nugget jenama lain kecuali apabila jenis ini tiada dalam pasaran.

Feveret saya yang kiri sekali tu: Cheddar Cheese. Biasanya stok wajib bila tiba bulan Ramadhan (^_^) (Gambar ambil dari SINI).

Nugget Tempura ni pun kata mereka, hanya menggunakan daging premium dan tidak termasuk lemak. Tapi memang rasanya agak berbeza dari nugget2 lain dalam pasaran di Malaysia ni.


Paling best bila menggoreng nampak je cheese meleleh2 keluar dari celah2 nugget...tak ke menggiurkan...hehehe *ayat provokasi*

Kesimpulannya, kalau produk itu memang berkualiti consumer takkan teragak2 membeli walau harganya sedikit mahal...tak gitu?
Okay nak lari kejap masak Meatball ala IKEA...next entry saya cerita eh. Till then, assalamulaikum wbt dan salam sayang (^_^)



Wednesday, September 12, 2012

Let's Masak n Makan: Sizzling Hotplate Mee

Salam Syawal.

Semalam saya tak puasa enam (ada lagi balance 2 days), jadi menjelang tengahari secara otomatik perut pun mula berkeroncong.
Saya lunch agak lewat semalam.

Setelah menggeledah almari...saya tengok ada stok Mi Sanggul buatan Muslim jenama Mutiara.
Stok Mi sanggul ni memang sentiasa ada je dekat pantry senang kalau tetamu datang dah ada idea apa nak masak.

Ini dia:


Kadang2 saya guna brand ini:

Kadang2 saya guna jenama ini but this one comes with Tomyam Paste...tinggal masak aje

Sebagai alternatif kepada yee mee sambil2 membantu usahawan bumiputra.

Setelah mengorek2 peti sejuk dan cukup bahan, maka inilah hasil lunch saya lewat tengahari semalam:
Saya main bubuh je apa ada dalam peti. Jumpa shiitake, chicken ball...sayur2...meriah la compared dari makan kat kedai kan
Lepas tu saya tengok ada lagi lebihan Kopi O sarapan pagi. Maka jadilah Hotplate Sizzling Mee bersama Kopi O Ais.
Dua2 hitam: Sizzling Mee dilawankan Kopi O Ais (^_^)
Mulalah berangan konon2 makan kat restoran kan (memang itu pun tujuan beli hotplate tu...lama dah beli di Nilai 3 untuk kegunaan di masa2 mahu berangan seperti ini heheheh)

Sambil makan sambil study (^_^)




Resipinya saya ambil dari mana lagi kalau bukan My Resipi oleh Lilydvalley *sebab saya tengok ramai komen kata sedap* thanx cik lilydvalley, cuma diolah menggunakan bahan yang ada.

RESIPI SIZZLING (SANGGUL) MEE

Bahan-bahan ( seorang makan )
1 mi sanggul
3 ulas bawang putih

3 biji cili padi (diketuk)
3 biji cendawan shiitake kering *rendam sampai lembut dan potong 2 atau 4)
3-4 ketul chicken ball (sebab takde ayam...guna daging pun boleh juga)
3 biji cili kering- potong 2

1 sudu besar cili giling/boh
sedikit sos tiram
sedikit kicap cair
sedikit kicap pekat
1/2 in halia *diketuk sampai pengsan...haha*
Sayur2an yang dihiris nipis~carrot dan pakchoy
Sedikit serbuk lada hitam
garam secukup rasa
Sedikit Olive oil untuk menumis *minyak biasa pun boleh*
1 sudu besar Tepung Ubi Kayu dibancuh dgn sedikit air *selalunya orang guna tepung jagung, tapi saya lebih suka tepung ubi kayu...terpulang citarasa masing2*
Sebiji telur ayam
Sedikit serbuk pati ayam (jangan banyak2 sebab dah masin)
Sedikit air


Cara-cara

Masukkan olive oil dan jangan tunggu lama sbb olive oil cepat panas.

Tumis cili boh, bawang putih, cili kering, cili padi dan halia sehingga naik baunya.

Masukkan chicken ball (nak masuk seketul boleh, nak belah pun boleh) sehingga agak empuk.

Masukkan sedikir air (jangan banyak sangat takut melimpah sebab hotplate ni kecik je...)
Masukkan pula sos tiram, kicap cair dan kicap pekat. Masukkan pula serbuk lada hitam. Biarkan mendidih.

Masukkan mee dan tunggu lembut (ambil masa 2-3 minit atau rebuskan siap2 di periuk lain baru masukkan dalam hotplate)

Masukkan cendawan serta sayur2 lain (tunggu hingga lembut)

Masukkan bancuhan Tepung Ubi Kayu dan kacau rata.

Perasakan dengan sedikit serbuk ayam.

Pecahkan sebiji telur dan tunggu telur masak.

Hidangkan panas2.

Selamat mencuba (^_^)