Assalamualaikum.
Ini breakfast saya semalam. Ya. Di rumah saja.
Egg & Parsley Toast dilawankan Hazelnut Coffee.
Rasanya lepas ni Hazalnut Coffee ni boleh buat sendiri.
Sebab baru-baru ni ada ternampak dijual serbuk hazelnut dah siap dikisar halus.
Seorang sahabat baik saya yang merupakan pensyarah UITM Shah Alam(*Zakiah, yes I am talking to you...(^_^)) request resipi ini. Terima kasih sebab sudi mencuba walau takdelah hebat mana pun resipi ni tapi sesuailah untuk ibu-ibu bekerjaya yang punya anak kecik macam kami-kami ni.
Nak yang cepat aje...tapi nak sedap dan lain sket dari biasa.
Ini resipi paling senang dalam dunia untuk EGG & PARSLEY TOAST *Kira macam copyright la kan sebab resipi ini direka sendiri out of laziness yang amat sangat. Mungkin orang lain pernah buat tapi seriously saya memang tak copy dari mana-mana hanya guna bahan sedia ada dalam dapur saja*
BAHAN-BAHAN:
Beberapa keping roti putih
3-4 biji telur ayam
1-2 sudu besar daun Parsley (terpulang nak yang dihiris segar atau dried flake yang dalam botol)
Secubit garam
Sedikit serbuk lada hitam kasar
Butter *digunakan untuk membakar roti*
CARA-CARA:
Ambil mangkuk. Pecahkan telur didalamnya.
Lepas tu masukkan garam, serbuk lada hitam kasar, dan daun Parsley.
Pukul semuanya sampai sebati.
Celupkan kepingan roti dalam telur
Panaskan kuali leper, *api jangan besar sangat nanti roti cepat hitam.*
Ratakan sesudu butter atas kuali.
Agak2 butter cair sikit terus tepek roti atas kuali.
Tunggu sampai roti golden brown, kemudian balikkan.
Tunggu sampai yang sebelah lagi pun golden brown lepas tu angkat dan susun cantik2 dalam pinggan.
Close up sket...yang hijau2 tu parsley... |
Okeh selamat mencuba.
Kalau dah jadi silap upload kat FB dan tag saya tau...(^_^)
Sekian.
No comments:
Post a Comment