Saturday, June 25, 2011

Lempeng Yang Hangus

Salam 'Alaykum...
Semoga berada di bawah naungan rahmat Allah selalu.

Sebenarnya ini kali pertama saya memasak pancake atau lempeng. Hendak bezakan pancake dan lempeng (baca: lempeng ye..bukan lempang :) tradisional Melayu..jadi saya gelar ia Lempeng Mat Salleh. Hehe.

Dah banyak resipi2 yang complicated yang saya cuba...tetapi yang ini baru hari inilah tergerak hati nak membuatnya.

Saya buat untuk sarapan pagi. Tapi macam tak berapa best sebab tak ada strawberry yang merah menyala. Hanya ada anggur...itupun dah elok2 saya decorate, anak dara saya sudah alih2 buah anggur tanpa sempat diambil gambar.

Saya tak mahu share resipi sebab kebanyakan orang sudah tahu.
Saya hanya mahu share gambar...
Hari ini dalam sejarah...saya buat sendiri lempeng mat salleh.
Teringat kenangan kecil2...emak selalu buat lempeng ini pada hari2 cuti.
Dan kecewa sebab saya tak ada Maple Syrup..jadi saya hanya siramkan madu.
Oh well...madu kan jauh lebih baik dari Maple Syrup...

Bercakap tentang Maple Syrup..
Baru sebulan dua ni saya tahu yang ia berasal dari pohon Maple.
Ya...yang menghasilkan daun maple yang selalu kelihatan kekuning2an di musim luruh tu...
Itupun saya tahu setelah ter'menonton' sama rancangan kanak2 di Baby TV saluran astro 618.
Ada juga la faedahnya saya melanggan astro yang semakin mahal tu.
Cara mengambil maple syrup ni macam kita ambil susu getah dari pohon getah.
Cucukkan sebatang besi berbentuk straw atau yang guna utk salurkan susu getah tu...
dan cecair yang manis berwarna keperangan akan menitik keluar dari batang pokok itu.
Dah umur 30 tahun baru saya tahu...jahilnya saya...tsk tsk
Ingatkan kenapalah namanya Maple Syrup...there's a good reason behind the name.


Taknak tulis banyak...
Tataplah gambarnya...walaupun takdelah begitu tempting...
Tapi ini satu pencapaian peribadi (bagi saya) yang struggling between husband, kids...and my PhD thesis.

Pancake...atau lempeng yang dimandikan Madu Yaman...(diimport dari Yaman)

Dekorasi yang biasa2 saja...kurang mood!
Insya Allah jumpa lagi lain kali.
Salam :)

4 comments:

  1. klu anggur tu potong separuh n susun atas pancake lgi comel .. :) heheh~ pape pn, nice job la kak cana, pagi2 makan pancake...

    ReplyDelete
  2. salam perkenalan kak shana.

    pancake yg akak buat mengingatkan sy pd anak2 yg sy jaga dulu kat uk. masing2 ada citarasa sendiri. :)

    ReplyDelete
  3. Ati: hahaha..betullah...kenapa la xterfikir...sbb dh lapo sangat kot

    Irma: Owh what shud I say...sebenarnya akak ni fan Irma tau. Tiap2 hari visit blog Irma. Sangat suka baca entry Irma esp yg lama2 kt London tu...Irma kenal Norul Huda Bakar? kawan Irma di KUSZA dulu..rakan sekerja akak tu...

    Khuzaimah: Klu nak dtg bgtau ye..saya buatkan...hehehe

    ReplyDelete