Saya agak ramai penggemar Char Kuey Teow ala pasar malam di Malaysia ni. Anak saya pun sama.
Bukan tak pernah jumpa resipi untuk buat paste CKT sendiri..tapi kerjanya sedikit renyah.
Jadi untuk ibu bekerjaya...tapi masih mahu memasak yg spesel sikit utk keluarga...
Nah...saya bagi resipi Home Made CKT
Nak kata 100% pure home made pun xjugalah...sebab sos nya saya beli yang segera...jenama OTAKU
Thanx to Maksu sbb introduce saya sos ini...mudah kerja nk buat CKT |
Bahan2 Home Made CKT ialah...:
1 pek Kuey Teow (sekali masak...guna setengah pek)
Udang basah (agak2 nk banyak mana~pisahkan kepalanya dan rebus dgn 3 ulas bawang putih)
3 ulas bawang putih (diketuk...dan direbus dgn kepala udang~kemudian dimesin)
Kerang (agak2 nak banyak mana. Rebus dan keluarkan isi)
Perencah CKT Otaku~8 sudu besar
1/2 cawan air rebusan kepala udang+bawang putih (yg dimesin tadi)
Taugeh
Daun Kucai (dipotong setengah inci)
Sebiji telur
Sedikit minyak masak.
Syarat: Api mesti besar...dan masak dengan kelajuan yang agak maksimum (biar bunyi kecoh2 sikit mcm kt restoran...kalau boleh gunakan senduk besar mcm kt restoran juga)
Cara2 (senang je..pejam mata pun jadi...hehehehe):
Masukkan sedikit minyak.
Bila dh panas, masukkan udang dan kerang. Biarkan sampai airnya kering.
Masukkan 8 sudu sos Otaku + 1/2 cwn air rebusan kepala udang yg dimesin
Masukkan 1/2 peket CKT..kacau laju2
Kemudian dgn cepat masukkan Taugeh dan Kucai...
Pecahkan telur...kacau laju2 dan terus tutup api.
Taraaa....
Syukur Alhamdulillah..menjadi percubaan pertama saya...(senyum lebar) |
Insya Allah..lepas ni boleh berjimat. Kalau anak2 nak makan (atau sendiri nak makan..~asyik guna contoh anak2 je..)boleh bikin sendiri.
puan,perencah 2 ade xjual kt family store ;) cam sedap je utk dicuba...
ReplyDelete